Sos Pesto

Sos Pesto

Sosul pesto clasic numit Pesto alla genovese este un preparat pe baza de busuioc, originar din Genova (Italia). Numele sosului vine de la cuvantul pesta, participiul trecut al verbului pestare, care in italiana insemna a pisa. Metoda traditionala de prepararea a acestui sos fiind prin zdrobirea intr-un mojar de ceramica a ingredientelor, folosind un pistil de lemn.

O forma a sosului pesto era cunoscuta inca din antichitate de catre romani. Acesta se numea moretum si era preparat prin zdrobirea ingredientelor: usturoi, sare, ierburi aromatice, ulei de masline si otet. Sosul a fost mentionat in Apendix Vergiliana, o carte de poezii in care era descrisa in detaliu prepararea lui.

Sunt multe variante de sos pesto, preparate cu diferite ingrediente, dar cel mai popular ramane cel genovez, care are ca ingredient de baza busuiocul.

Ingrediente:

20g frunze busuioc

1 catel mic de usturoi

20g seminte de pin

50g parmesan

2-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Metoda traditionala de preparare a sosului pesto este prin zdrobirea ingredientelor intr-un mojar, dar eu am ales o varianta mai usoara. Punem toate ingredientele intr-un mini robot de bucatarie si mixam pana cand obtinem o pasta omogena.

Folosim sosul pentru retete de paste, sandwich-uri sau diferite aperitive.

Vera

Related Posts

Sos olandez

Sos olandez

Sos de piper

Sos de piper

Guacamole

Guacamole

No Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *